de frustratie van menig startend (kinder)coach
Soms (of eigenlijk vaak) krijgen we vragen van startende kindercoaches zoals deze:
ik ben gestart met mijn eigen praktijk. Ik sta ingeschreven bij de kamer van koophandel. Ik heb een website. Ik maak reclame. Ik heb tijd vrijgemaakt in mijn agenda. Ik ben er echt klaar voor. Maar er komt maar niemand. Wat doe ik verkeerd?
Het starten van een eigen praktijk loopt synchroon met de ontwikkeling van een kind. De startdatum van jouw praktijk is als het ware de geboorte. Voor de geboorte heb je waarschijnlijk de babykamer = praktijkruimte ingericht. Je hebt het gezellig gemaakt. Of nagedacht over de ruimte (in jouw huis) die je hiervoor wilt gaan gebruiken. Je hebt geboortekaartjes = visitekaartjes. Je hebt een website (= virtuele praktijk). Maar ... je praktijk is nog jong. Dus je voedt het als het ware op. Je volgt bijscholing, schaft materialen aan, volgt nog meer bijscholing, doet mee aan intervisie. Allemaal stappen die je wel moet doen, maar die vooral in het begin nog niet meteen een volle praktijk betekent.
Dat is aan de ene kant ook best prettig, want je krijgt alle tijd om in rust jouw praktijk (kindje) op te laten groeien.
En kijkend naar een jong kind dan gebeurt er nogal wat in deze eerste twee jaren. Bijvoorbeeld leren zitten, leren staan, leren lopen, vallen en weer opstaan.
Wanneer een kind een jaar of 2 is staat het als het goed is al stevig op de eigen beentjes en gaat het IK zeggen. (en nee, en zelf doen, etc). Dat is een fase waarin het kind werkt aan de eigen autonomie.
Jouw praktijk gaat in deze periode ook IK zeggen. Je staat stevig op je pootjes en weet inmiddels duidelijker wat je wilt. Hebt al enige ervaring en kunt meer vragen en zorgen van ouders en kinderen aan. Je zult dan ook merken dat je praktijk loopt. En dat er meer inkomen begint te komen.
Zonder dat ik nu meteen alle ontwikkelingsfasen ga behandelen (dat doen we in de opleiding) kan ik je al wel vertellen dat het kijken op deze manier naar jouw praktijk je rust kan brengen. Ook jouw praktijk gaat in fasen. Ontwikkelingsfasen. En elke fase heeft leermomenten, ontwikkelkansen en groeistuipen. Hierin meebewegen is het beste wat je kunt doen.
Verder heb je nog een eigenschap nodig die je kunt ontwikkelen. En dat is vastberadenheid. Meer nog dan talent of IQ gaat vastberadenheid je echt helpen. Kijk hiervoor maar eens naar deze inspirerende TEDtalk.
En zoek je nog wat ondernemerstips? Lees dan mijn blog: eigen praktijk, succes verzekerd ?!
Succes en hou vol!
Jeannette van Kuik
Reactie plaatsen
Reacties